Pekka tunnetaan intohimoisena koripallomiehenä, joka tekee antaumuksella töitä koripallon, muiden ihmisten ja näkemystensä puolesta. Hänen merkityksensä on ollut ja on edelleen valtava pohjoissuomalaisessa koripalloilussa.

Pekka aloitti koripallon harrastamisen Ynnin miesten joukkueessa 13-vuotiaana vuonna 1951, koska Oulussa ei ollut juniorijoukkueita tuolloin. Laji sai nuoren miehen innostumaan siinä määrin, että hän teetätti Pikisaaressa sijainneella konepajalla korirenkaan ja haki pyörällä painavan lastulevyn korilevyksi Tuirasta muutaman kilometrin päästä kotoaan. Pian kotitekoinen kotikori oli valmis. Legendan mukaan tarkkana heittäjänä tunnettu Pekka oli kerran vähällä heittää vapaaheiton ohi kotikorillaan sivutuulen, kovan vesisateen ja pimeyden vuoksi…

Peliuran kovimmat henkilökohtaiset saavutukset ovat Ynnin toistaiseksi ainoa SM-sarjakausi (1966-67) ja korintekijätilaston seitsemäs sija sekä kolmet NMKY-liiton Euroopan mestaruuskisat Suomen kovassa joukkueessa. Peliura jatkui vielä mestaruussarjakauden jälkeen muutaman vuoden Suomi-sarjassa. Koko aikuispelaajauransa Pekka myös valmensi useita joukkueita pelaamisen ohessa ja oli mukana Ynnin varainhankinnassa.

Hänen valmentamansa joukkueet voittivat 70-luvun vaihteessa SM-hopeaa A- ja B-poikien ikäluokissa. Pekka veti myös Koripalloliiton kesäleirejä noin 10 vuoden ajan pääosin Vierumäellä ja Pajulahdessa. Oulussa hän on valmentamisen lisäksi mahdollistanut satojen tyttöjen ja poikien koripalloilun edullisen harrastamisen. Näistä useat pelaajat ovat päässeet nuorten maajoukkueisiin ja maajoukkueleirityksiin, viimeisimmät 2010-luvulla.

Viime vuosina Pekka on vetänyt koriskerhoja Oulun kouluilla sekä myynyt Ynnin adventtikalentereita. Tuotot hän on luonnollisesti lahjoittanut Ynnin koripallotoiminnan hyväksi.

Suomen koripalloliitto on palkinnut Pekan elämäntyöstään koripallon hyväksi kultaisella ansiomerkillä ja elinikäisellä vapaakortilla koripalloliiton järjestämiin otteluihin.

Pekka on merkkipäivänään matkoilla. Hänen suostumuksellaan mahdolliset muistamiset pyydetään osoittamaan Pohjois-Suomen Koripallon Tuki ry:n tilille FI39 5741 4020 0901 92, viite-kohtaan ”Pekka Laakso 80 v.”

Kirjoittanut Jyri Laakso