Mieslaulajat Karjasillan kirkossa 1973

Oulun NMKY:n Mieslaulajien historia lyhyesti

Täydellisempi historia (Poimintoja Mieslaulajien toiminnasta 1952 - 2022, Historiikki, 17,4 Mt)

Oulun NMKY:n Mieslaulajat perustettiin v.1952 Oulun NMKY:n osastoksi. Kuoron ensimmäinen johtaja oli Olof Tawast. Alkuvuosina Tawastin johdolla kuoro esitti yksinomaan hengellistä musiikkia. Toiminta sai uutta sisältöä Teemu Linnalan aikana. Ohjelmistoon otettiin “maallisia” lauluja ja kuoro liittyi Mieskuoroliittoon.

Ohjelmisto monipuolistui ja taiteellinen taso nousi, kun Kalervo Kullas v.1962 aloitti 22 vuotta kestäneen johtajakautensa paikkakunnalta muuttaneen Linnalan jälkeen. Näkyvimpinä osoituksina tästä olivat kolmas palkinto mieskuorojen A-sarjassa v.1976 Vaasassa sekä v. 1975 toiminnasta kuorolle myönnetty Immun Kippo ja Vuoden mieskuoron arvo.

Elias Palolan johtajakaudella taiteellinen taso säilyi korkeana. Äänenmuodostuksen opettajana ja sovittajana mainetta niittäneen Palolan työntäyteiseen kauteen sisältyi myös kaksi äänitettä. Vuonna 1991 kuoro julkaisi ekumeenisen levyn Hiljaa niin kuin kaste, 1995 ilmestyi Herättäjä-yhdistyksen Silmäisi eteen, jolla kuoroa lisäksi johtaa Seppo Härkönen. Joulukuussa 1993 aloitettiin joulukonserttiperinteen elvyttäminen.


Syksystä 1995 alkaen kuoroa johti 10 vuoden ajan monipuolisen kuoronjohtajataustan (mm. Ynnin Pojat) omaava Paavo Männistö. Oulun NMKY:n 100-vuotisjuhlaäänitteelle kuoro lauloi Männistön johdolla Oulun "Ynnin" tunnuslaulun Riennä riemuin sekä muita NMKY-henkisiä lauluja.


Syyskuussa 2005 kuoro sai johtajakseen historiansa ensimmäisen naisjohtajan. Nivalalaissyntyisen Lea Ulvisen johtajakausi kesti paikkakunnalta muuton vuoksi vain kaksi vuotta.


Kuoron seitsemäs taiteellinen johtaja on Ahti Sepp. Hän aloitti syksyllä 2007. Ahti Sepp on toiminut musiikinopettajana sekä Virossa että Suomessa ja johtanut useita kuoroja molemmissa maissa. Suomessa hän on pitkään johtanut mm. mieskuoroa ja kamarikuoroa.  

Olof Tawast
Teemu Linnala
Kalervo Kullas
Elias Palola
Seppo Härkönen
Paavo Männistö
Lea Ulvinen
Ahti Sepp