Historia

Yleisurheilua on Oulun NMKY:ssä harrastettu vuodesta 1916. Se on yhdistyksen menestyksekkäin ja pisimpään yhtäjaksoisesti harrastettu urheilumuoto. 1970-luvulla järjestettiin vuosittain korkeatasoiset Meskuskisat ja Suomi – Iso-Britania yleisurheilumaaottelu 1977. Parhaimmillaan ONMKY:n Urheilijat sijoittuivat Suomen Urheiluliiton seuraluokittelussa seitsemänneksi vuonna 1976.

Kansainvälisesti menestynein ynniläinen yleisurheilija on Juha Väätäinen, joka voitti 1971 Euroopan mestaruudet 5000 m ja 10000 m matkoilla sekä lukuisia SM-mitaleja. Moninkertainen SM-mitalisti kolmiloikkaaja Pentti Kuukasjärvi oli 10. Montrealin olympialaisissa 1976. Muita yleisen sarjan SM-mitalisteja ovat mm. Olli Karhumaa, Esko Inkala, Kaino Tuokko, Jarmo Ala-Ketola, Seppo Matela ja Jaakko Kemola.

Oulun ympärijuoksun voitto oli yhteen menoon pitkästi toistakymmentä vuotta Ynnin hallussa 1970-80 luvuilla. Ympärijuoksun joukkueemme onnistui viimeksi voittamaan vuosina 2010 ja 2011.

2000-luvulla nuorten sarjoissa SM-mitaleille ovat eri juoksumatkoilla ylsivät silloiset urheilijamme Antti Männikkö, Joonatan Oporta, Henri Vanha ja Miika Eskuri. Viime vuosina parasta arvokisamenestystä ovat kuitenkin niittäneet aikuisurheilijamme omissa ikäsarjoissaan. Vuonna 2009 urheilijamme saavuttivat Lahdessa järjestetyissä veteraanien MM-kisoissa 10 mitalia.

Menestyneimpänä aikuisurheilijanamme erikseen mainittakoon Jukka Kauppila, joka on voittanut 800m – maraton -matkoilla useita MM-, EM- ja SM-mitaleja – hänet valittiin Suomen Aikuisurheiluliiton vuoden 2012 kestävyysurheilijaksi. Muita arvokisamitalistejamme viime vuosina ovat olleet Sisko Hiltunen, Outi Sulasalmi, Marjut Vesa, Virpi Mikkonen, Kariina Kauppinen, Petri Launonen, Veli-Heikki Koivu, Teppo Ronkainen, Hansi Kitti, Jyrki Perttunen, Kari Pakaslahti, Arto Vanha, Petri Huhtala, Timo Krohns, Viljo Kirjavainen, Aulis Kaasinen, Mikko Koivukangas, Pertti Lapinkangas, Hannu Laurila, Janne Helttunen, Teemu Kangasharju ja Jari Vuoti.

Yleisessä sarjassa kovatasoisempiin tuloksiin on viime vuosina yltänyt kestävyysjuoksija Antti Mikkonen. Lupaavin nuori urheilijamme on kestävyysjuoksija Matias Mällinen.

Osaston johtoryhmä valitsee vuosittain jäsenistönsä joukosta kaksi kiertopalkinnon saajaa, jotka vuonna 2021 olivat seuraavat henkilöt:

Supen Pytty: Antti Mikkonen (vuoden urheilija)
Hopea Hapset -pytty: Pertti Lapinkangas (vuoden aikuisurheilija)