Suomen suurin juniorikoripalloturnaus, Tallink Tournament, pelattiin viime viikonloppuna Espoossa. Mukana tapahtumassa oli jälleen huikeat yli 3000 juniorikoripalloilijaa. Ynni osallistui tapahtumaan kuudella joukkueella, mikä on niin ikään uusi ennätys. Mukana olivat seuraavat joukkueet: A-pojat (kilpasarja), B-pojat (kilpasarja), C-pojat (fun-sarja), A-tytöt (fun-sarja), B-tytöt (fun -sarja) ja C-tytöt (fun -sarja).

Tallink Tournamentiin matkalla

 

A- ja B-tyttöjen Tallink Tournament -tarina

ENNEN TURNAUSTA

A- ja B-tyttöjen Tallink Tournament projekti alkoi käytännössä jo kesäkuussa. Kesäkuun alussa selvisi, ettei tapahtumaan voida osallistua Ynnin joukkueilla, kun pelaajamäärä oli sen verran alhainen. Alueen sisällä on kuitenkin jo useamman vuoden ajan vallinnut hyvä yhteishenki ja päädyttiin siihen, että lähdetään kasaamaan yhteisjoukkueet A- ja B-tytöille pohjoisen alueen seuroista.

Halukkaita pelaajia löytyikin mukavasti. B-tyttöjen joukkueeseen ilmoittautui kaikkiaan 11 pelaajaa ja A-tyttöjen joukkueeseen yhdeksän pelaajaa. Osallistujia saatiin hienosti kaikista pohjoisen alueen tyttökorisseuroista. Ynnin lisäksi pelaajia oli mukana Rovaniemen NMKY:stä, Kemijärven Urheilijoista, Sallan Palloseurasta ja Taivalkosken Kuohusta.

Kesän aikana lyötiin lukkoon myös projektin valmennusstaffi. A-tyttöjen joukkueen valmennuksesta vastasi Teemu Tuominen ja apuvalmentajana Kaisu Tuomainen. Allekirjoittanut vastasi molempien joukkueiden leirivalmennuksesta ja B-tyttöjen valmennuksesta Tallink Tournamentissa. Joukkueenjohtajana toimi Satu Linnamäki-Lumme.

Kun joukkueet oli saatu kasaan, niin seuraava etappi oli harjoitusleiri, joka järjestettiin Karjasillan koululla 19.-20.8. Leirillä haettiin yhteistä säveltä viikon päästä odottavaa tosikoitosta varten. Mukavasti asioita saatiinkin vietyä eteenpäin leirin aikana. Molemmille joukkueille kertyi viikonlopun aikana treeniä seitsemän tuntia.

Joukkuekuva harjoitusleirilta Karjasillan koululta 19.-20.8.

 

Harjoitusleirin jälkeen vielä pari pelaajaa joutui jäädä kokoonpanosta pienien haavereiden takia. Lopulta turnaukseen lähdettiin seuraavilla kokoonpanoilla:

 

A-TYTÖT

Anni

Gresa

Hilja-Iiris

Jutta

Nella

Sofia V

Amanda K

Oona

 

B-TYTÖT

Alissa

Amanda I

Ella

Emilia

Henriikka

Jenni

Leena

Maija

Ninni

Sofia P

 

Matkustaminen Tallink Tournamentiin

Suomi on pitkä maa. Se tulee hyvin konkreettisesti koettua, kun junalla tai linja-autolla matkustaa läpi Suomen. Taivalkosken tytöt Sofia ja Leena sekä kaikki Ynnin tytöt matkasivat turnaukseen linja-autolla muiden Ynnin joukkueiden kanssa. Turvalliset kyydit tarjosi Onnikkamatkojen Pekka Kantola. Muiden paikkakuntien pelaajat matkasivat turnaukseen junalla Rovaniemeltä.

Matkasta selvittiin kyllä kivasti, mutta aika haastava tilanne on yli kahdeksan tunnin matkustamisen jälkeen saada peliin jalat liikkeelle. Niin A- kuin B-tytötkin saivat tämän kokea perjantai illan ottelussa.

 

B-tyttöjen turnaus

B-tytöt kohtasivat ensimmäisessä pelissään keravalaisen Kori-80:n. Ja aikamoinen trilleri pelistä syntyi. Kori 80 näytti jo karkaavan voittoon, kun tyylitteli toisen jakson puolessa välissä 12 pisteen johtoon. Aikalisän jälkeen Ynni kuitenkin kasasi rivinsä ja nousi viimeisellä minuutilla jo keravalaisten rinnalle. Viimeisellä sekunnilla saatiin myös voittoheittoilmaan, mutta Alissan hyvän näköinen heitto kolisi tällä kertaa rautoihin. Jatkoajalle mentiin. Siinä Kori 80 oli hiukan vahvempi ja meille jäi pelistä niin sanotusti vain luu käteen.

Ella heittää – Kori-80 vs. Ynni

 

Yö nukuttiin hyvin.. ainakin se vähä mitä ehdittiin nukkua. Lauantai aamuna herätyskello soi jo 6.45, nopea aamupala ja jo kahdeksalta oltiin takaisin Olarin koululla ja lähdettiin metsästämään turnauksen ensimmäistä voittoa. Aamupelissä vastassa oli ToPoLa. Ensimmäisen jakson vahva puolustuspeli takasi Ynnille nopeiden hyökkäysten siivittämänä 10 pisteen edun toiselle jaksolle. Ihan lento ei jatkunut toisella jaksolla, mutta peli kuitenkin Ynnille 20 pisteen erolla.

Alkulohkon viimeisessä pelissä B-tytöt kohtasivat EBT:n, joka oli onnistunut omassa pelissään kukistamaan Keravan. Näin ollen lohko oli Ynnin kannalta kivasti sekaisin. Hyvällä voitolla jopa lohkovoitto oli omissa käsissä. Ynnin mahdollisuuksia ottelussa lisäsi vielä EBT:n pieni pelaajapula – Vain kuusi pelaajaa kokoonpanossa. Ynni ottikin nopeasti komennon ottelussa ja vei pelin lopulta selvästi 45-19. Tämä takasi myös lohkovoiton, mikä tarkoitti, että sunnuntaina pelattaisiin mitalipeleissä.

Sunnuntaina oli edessä välieräpeli Honkaa vastaan. Aamulla taas tutusti 6.45 herätys ja jälleen kahdeksalta oltiin Olarin koululla. Tällä kertaa saatiin tehdä salissa hyvä valmistautuminen otteluun ja peli polkaistiin käyntiin 9.20. Peli oli todella tasainen alusta loppuun. Puolin ja toisin nähtiin pieniä runeja, mutta lopulta oltiin jälleen yhden korin pelissä jommankumman joukkueen eduksi. Kaksi minuuttia ennen loppua oltiin jo pikku pinteessä. Honka oli tehnyt kuusi edellistä pistettä ja kääntänyt itselleen neljän pisteen edun. Aikalisän jälkeen Ynni kuitenkin tuli vielä Alissan ja Amandan voimin. Ensin Alissalta postista kova heitto kaverin naamaan ja ero kahteen pisteeseen. Seuraavassa hyökkäyksessä hyvä palloscreenipeli Amandalta ja Alissalta ja peli tasoihin. Viimeinen minuutti nyt oli aikamoinen valmentajan painajainen. Pallo poltti molempien joukkueiden käsissä ja pallon menetykset seurasivat toisiaan. Kukaan ei oikein saanut rauhoitettua peli. Lopulta 20 sekuntia ennen loppua Ynni sai pallon kontrolloidusta vastustajan hyökkäyspäätyyn. Hyvän hyökkäyspelin päätteeksi pallo meni honkalaisista yli ja vielä päätyrajasta yksi mahdollisuus Ynnille. Peliaikaa oli jäljellä 5 sekuntia. Pallo pelattiin Amandalle kulmaan ja kova ajo korille. Seurauksena virhe ja kaksi vapaaheittoa. Vaparilta kylmän viileää viimeistelyä, molemmat sukkaan ja Ynni kahden pisteen johtoon. Loppuhetkillä Honka sai mahdollisuutensa tasoitukseen, mutta lay up ohi ja sitten saikin tuulettaa. Finaaliin mentiin ja se kyllä maistui koko joukkueelle!

Finaalissa vastassa oli todella kova testi. Helsingin Namika oli aiemmissa peleissä voittanut kaikki vastustajansa täysin ylivoimaisesti. Oli ennakkoon jo todella kova haaste lähteä pelaamaan kilpasarjan tasoista joukkuetta vastaan. Molempien joukkueiden peli oli alussa hermostunutta ja Ynni pyristeli ensimmäisen viisi minuuttia ihan hyvin vastaan, vaikka korintekokin oli vaikeaa. Lopulta kuitenkin HNMKY:n monta askelta kovempi pelitempo verrattuna mihinkään aiempaan vastustajaan oli vain liikaa. Eroa syntyi ensimmäisen jakson loppuun mennessä nopeiden hyökkäysten seurauksena 16 pistettä. Sama meno jatkui toisella puolikkaalla ja lopulta tuloksena 30 pisteen tappio. Positiivisia onnistujia tappiosta huolimatta olivat Ella, joka pelasi viimeisessä pelissä ehdottomasti parhaan pelinsä jättämällä ihan kaikkensa kentälle sekä Ninni, joka kamppaili esimerkillisesti molempien korien alla (ja heitti myös yhden hienon puolimatkan kakkosen :).

Tappiosta huolimatta erinomaisen hieno turnaus tytöiltä. HNMKY oli vain niin ylivoimainen koko turnauksessa, että tämä oli tällä kertaa maksimitulos joukkueelta. Hopeamitalista on jokaisen tytön syytä olla ylpeä!

Hopeamitalistiti!

 

A-tyttöjen Tallink Tournament

A-tyttöjen turnaus alkoi perjantai illan myöhäispelillä ToPoLaa vastaan. Bussissa ja junassa istuminen ei ainakaan helpottanut otteluun lähtöä, mutta hyvän kamppailun joukkue kuitenkin esitti. Ottelu eteni jännittävissä merkeissä aivan ottelun loppuun asti. Lopulta ottelun kahden viimeisen minuutin aikana ToPoLa nykäisi ratkaisevan etumatkan. Loppuhetkillä Gresa naulasi vielä kolkin, mutta se auttanut Ynniä kuin kahden pisteen päähän. Turnaus oli kuitenkin avattu ja lauantaille lähdettiin parantamaan peliä.

Lauantain peleihin joukkue sai levättyä hyvin. Lohkovaiheen toinen peli HyPo:a vastaan oli vasta klo 15.00 iltapäivällä. Ja se näkyi peliesityksessä. Joukkue laittoi pelissä kaikki likoon ja hallitsi peliä alusta loppuun asti täysin suvereenisti. Joukkuepuolustus oli tiivistä, vastustaja ei saanut juurikaan helppoja koreja ja aktiivinen puolustus myös mahdollisti nopeiden hyökkäysten juoksemisen. Kun ei päästy hyökkäämään nopealla, niin pelattiin maltillisesti puolenkentän hyökkäystä. Kokonaisuutena erittäin ehjä ja hyvä peliesitys. Ehkä pelin kovin high light -suoritus kuitenkin oli Amandan tyly blokki oman korin alla. Jos päädyssä olisi ollut katsomo, niin pallo olisi lentänyt ainakin 17. penkkiriville asti, sen verran voimaa blokissa oli. 😊 Ynnille voitto HyPo:sta 47-22.

Huolimatta aivan huippupelistä HyPoa vastaan joutui Ynni tyytymään lohkon toiseen sijaan ja tämän myötä pelaamaan sijoista 5-8. Turnauksen luonne tuli aika tylyllä tavalla esiin. Jos haluaa pelata mitaleista, niin usein miten tappioihin alkusarjassa ei ole varaa. Joukkueiden tasoerot ovat pieniä. Esim. ToPoLa, jolle Ynni hävisi perjantain ensimmäisessä ottelussa kahdella pisteellä, eteni aina finaaliin asti sijoittuen lopulta hopealle.

Pelit jatkuivat lauantaina iltana ensimmäisessä sijoitusottelussa Pelikarhujen nuorta, nopeaa ja taitavaa joukkuetta vastaan. Syystä tai toisesta HyPo-pelin lataus loisti poissaolollaan. PeKa pelasi omilla avuillaan. Juoksi kenttää hyvin, kamppaili kovaa isompia pelaajia vastaan, heitti tarkasti ja voitti hyökkäyspäässä paljon 1 vastaan 1 tilanteita. Peli oli haastava Ynnin näkökulmasta, mutta kuitenkaan joukkue ei luovuttanut, vaan kamppaili loppuun asti voitosta. Suuri ansio tässä oli, että Gresa oli ajoittain ihan liekeissä, esittäen kerrassaan erinomaista heittopeliä!! Lopussa kun peli näytti jo kertaalleen hävityltä, niin joukkue heräsi taisteluun. Kokokentänpuolustus aiheutti pallonmenetyksiä vastustajalle ja Ynni sai mahdollisuuden voittaa. Kiri hyytyi kuitenkin yhden pisteen päähän. Joka tapauksessa kunniakas taistelu joukkueelta.

A-tyttöjen turnaus päättyi sunnuntai iltapäivän otteluun Espoo Basket Teamia vastaan. Turnaukseen kuvaan kuului, että taas mentiin tasaisesti. Puoliajalla tilanne oli tasan 15-15. Jälkimmäisellä jaksolla alkoi näkymään turnauksen kova rasitus. Ynni oli liikenteessä kahdeksalla pelaajalla ja kyseessä neljäs peli kolmeen päivään. Jalka ei enää jälkimmäisellä jaksolla noussut totuttuun tapaan. Positiivista pelissä oli, että kaikki kuitenkin pelasivat rohkeasti ja pyrkivät aktiivisesti korintekoon. kamppailusta huolimatta tuloksena oli kuuden pisteen tappio.

A-tytöille jäi turnauksesta käteen yksi voitto ja kolme tappiota. Häviäminen ei koskaan kivaa, varsinkaan kokea niukkoja tappioita. Tappioista huolimatta joukkueen on turha olla liian pettynyt tulokseen. Kaikissa pelatuissa otteluissa pystyttiin kamppailla voitosta. Tällä kertaa joukkuetekeminen ei riittänyt kääntämään tiukkoja pelejä voitoksi, mutta tästä jäi paljon hyvää oppia pelaajille ja valmentajille. Nyt tiedetään, mitä osa-alueita harjoituksissa lähdetään hiomaan paremmiksi. Seuraavissa tapahtumissa ollaan varmasti vahvempia ja valmiimpia voittamaan myös tiukkoja pelejä!

 

A-tyttöjen joukkuekuva

 

Lopuksi

Tällainen oli A- ja B-tyttöjen Tallink Tournament -tarina. Ynni haluaa kiittää kaikkia meidän yhteiseen juttuun osallistuneita pelaajia, valmentajia, joukkueenjohtaja Satua sekä vanhempia, jotka ovat olleet tukena tässä. Erityisen iso kiitos kaikille vieraspaikkakuntalaisille pelaajille, että lähditte tähän projektiin rohkeasti mukaan. Seurojen välinen yhteistyö mahdollisti sen, että me saatiin 19:lle pohjoisen alueen tyttöjuniorille erinomaisen hieno kauden avaustapahtuma! Yheistyössä on voimaa – Jatketaan sitä myös tulevaisuudessa!

Päävalmentaja kiittää ja kuittaa!

 

Terveisin,

Mika