Ynnin AB-tyttöjen joukkueen osalta pelikausi pyöräytettiin käyntiin lauantaina (7.10.). Joukkue osallistuu pelikaudella 2017-2018 Pohjois-Ruotsin paikalliseen Norrbotten -sarjaan. Viime kausina Suomessa B-tyttöjen alueellisissa sarjoissa (Pohjoinen ja Keskinen) tasokkaiden koripallopelien määrä jäänyt huomattavan vähäiseksi. Lisäksi A-tytöille ei ole moneen kauteen ollut tarjolla juniori-ikäisten sarjoja, vaan käytännössä ainoat pelit ovat olleet yli-ikäisluvalla B-tyttöjen sarjoissa tai naisten II-divisioonan puolella. Alkukesästä käytyjen neuvottelujen jälkeen Ynnin AB-tyttöjen joukkue sekä myös A-poikien joukkue hyväksyttiin mukaan Norbottenin U19 sarjaan.

Tämä on todella iloinen piristys Ynnin vanhempien tyttökorisjoukkueiden puolelle. Tämä sarja takaa 17 ottelun verran kovatempoisia ja fyysisiä koripallopelejä, eli juuri sitä mitä viime kausien aikana ei vanhimmille tyttöjunioreille ole ollut tarjolla. Nämä laadukkaat ottelutapahtumat antavat hienon mahdollisuuden kehittää tyttökoripallon tasoa Ynnissä!

Ensimmäiset ottelut

Sarjan ensimmäinen turnausreissu suuntasi Luulajaan, jossa ensikosketukset Norrbottenin sarjaan saatiin otteluissa: Gladan Basket vs. ONMKY ja Vråken vs. ONMKY.

Ynni oli reissussa täydellä 12 pelaajan rosterilla. Mukana reissussa olivat: Pieta, Henriikka, Iida, Amanda I, Meri, Amanda K, Gresa, Anni, Jenska, Jenni, Yuka ja Sofia.

Ensimmäisessä ottelussa vastassa oli siis Gladan Basket. Ynni lähti otteluun ennakkoluulottomasti ja hallitsi ottelun alkuminuutteja. Jakson puolivälissä Gladan alkoi saada kunnolla omat jalkansa liikkeelle ja ottelun tempo kasvoi huomattavasti. Korinteko oli kuitenkin kummallekin joukkueelle vaikeaa. Ensimmäinen jakso 12-10 Gladanin hyväksi. Toinen jakso oli Ynnille murheellinen. Gladan jatkoi prässäämistä sekä hurjaa juoksemista kentällä ja Ynni oli vaikeuksissa. Tuskaa lisäsi vielä se, kun edes varmoista paikoista palloa ei saatu nostettua koriin. Puoliajalle mentiin Gladanin 20 pisteen johdossa.

Meri vapaaheitossa Gladania vastaan

Puoliajan jälkeen Ynnin ote terävöityi ja joukkue pystyi vastaamaan paremmin Gladanin kovaan tempoon. Vastustaja ei saanut enää juostua helppoja koreja, mutta viimeisteli kyllä armottomalla osumatarkkuudella puolimatkasta ja myös muutaman hyvän kolkin. Peli-ilme ja taistelu oli kuitenkin Ynnilläkin huomattavasti paremmalla tasolla ja myös välillä onnistumisia tuli myös korien muodossa. Ottelun lopputulos kotijoukkueen hyväksi oli 67-41, eli toisella puoliajalla takkiin tuli enää 6 pistettä. Pystyttiin siis jo huomattavasti paremmin vastaamaan vastustajan pelitempoon ja kamppailukovuuteen.

Levypallokamppailua

Iltapäivän pelissä vastassa oli Vråken. Nyt oli yksi peli alla Ruotsin sarjaa, joten tiedettiin mitä odottaa. Tämä näkyikin joukkueen otteissa ennakkoluulottomana tekemisenä. Joukkue kamppaili kovaa ja ei luovuttanut yhdenkään hävityn tilanteen jälkeen (mitä vielä ensimmäisessä pelissä oli välillä nähtävissä). Peli eteni tasaisesti kolmannen jakson loppupuolelle asti. 28-32 peliminuutin väliin Ynnille sattui heikompi ja jakso, josta Vråken rokotti armotta. Omista paikoista ei saatu viimeisteltyä ja Vråken puolestaan prässäsi ylhäältä kovaa, mistä pallonriistojen jälkeen juoksi muutaman helpon korin. Tasainen peli oli hetkessä kääntynyt 12 pistettä Vråkenille. Vielä kun väsymys alkoi painaa ynniläisten jaloissa, niin ei peli oli selvä. Vråkenille lopulta 17 pisteen voitto, 71-54.

Valmentajan kommentit

Ensinnäkin olen todella iloinen, että olemme tässä sarjassa mukana. Kaksi ensimmäistä ottelua osoitti, että sarja tarjoaa nimenomaan sitä, mitä lähdimme otteluista hakemaan: kovaa pelitempoa, fyysistä pelaamista ja kovaa kamppailupelaamista.

Molemmista otteluista tuli selvä tappio. Tappioista huolimatta ei ole syytä olla kovin pettynyt. Ero vastustajaan tuli juuri siinä, kun ei ole totuttu pelaamaan näin kovatempoisia ja fyysisiä otteluita. Tämä aiheutti meille paljon pallon menetyksiä, joista vastustaja juoksi helppoja koreja. Temposta johtuen myös kaikki tilanteet tulevat paljon nopeampaa. Jos uinahtaa hetkeksikin, niin vastustaja rokottaa armotta. Seuraavan kerran Ruotsin sarjaa pelataan kotikentällä la 11.11., niin silloin olemme varmasti valmiimpia vastaamaan pelitempoon ja kovuuteen.

Positiivista oli se, että ajoittain jo nyt pystyimme todella hyvin haastamaan vastustajia ja pelaamaan rohkeasti omilla vahvuuksilla ja hallitsemaankin ottelutapahtumia. 5 vs. 5 pelaamisessa pystyimme pelaamaan ihan tasaisesti, mutta ero tuli juuri siirtymähyökkäys-/puolustustilanteissa. Mukavaa myös, että lähes kaikki 12 pelaajaa pääsi myös pisteiden makuun.

-Mika