Naisten edustusjoukkue matkasi kevätkauden avausturnaukseen Kuopioon lauantain 20.1. Lauantaina vastassa olivat Huima II ja Laukaan Urheilijat, sunnuntaina oli luvassa vielä ottelu Kuopion Linkkiä vastaan. Joukkueen syyskauden saldo oli 6 voittoa ja 3 tappiota, mikä on ihan mallikas saldo uudistuneelta joukkueelta. Sarjataulukossa Ynnin joukkue oli jaetulla kakkostilalla Huima II:sen kanssa. Syyskauden jälkeen sarjan selkeä kärkijoukkue oli Vaasan Salama puhtaalla 9-0 saldolla.

Ynni lähti Kuopion turnaukseen kokoonpanolla: Suvi, Petra, Niina, Gresa, Sofia, Eeva, Anni, Anna ja Oona. Joukkue sai kaivattua vahvistusta pitkään päähän. Rovaniemen Namikan kasvatti, Oona Kuisma (synt. 2000) pelasi debyyttiottelunsa Ynnin väreissä. Suvi Turunen puolestaan pelasi come back -turnauksen. Pitkällinen polvivamma oli pitänyt Suvin poissa pelikintältä yli vuoden. Nyt oli kuitenkin kaikki kunnossa pelejä varten.

– Kun joukkueeseen saadaan kerralla näin paljon pituutta lisää, Oona 187 cm ja Suvi 186 cm, niin se tuo väistämättä lisää syvyyttä joukkueeseen. Enää Sofian ei tarvitse yksin kantaa ison pelaajan roolia. Tämän myötä saadaan myös ensimmäistä kertaa kauden aikana oikeasti isot pelaajat pelaamaan pelipaikkoja 4 ja 5. Kun vielä Sofia täydentää isojen pelaajien triion, niin voidaan vaihtojakin pyörittää isojen kesken mukavasti. Toki Oona ja Suvi ovat ensimmäistä kertaa kauden aikana pelikokoonpanossa, joten kaikki palaset eivät suoraan voi napsua täysin kohdallaan, mutta tämä antaa joka tapauksessa hienon mahdollisuuden kevätkaudelle kehittää joukkueen pelaamista.

Turnaus alkoi pahimmalla mahdollisille testillä, kun vahva Äänekosken Huima II oli vastassa ensimmäisessä ottelussa.  Huimaa vastaan on aina kiva pelata, kun jo ennakkoon tietää, että pelistä tulee todella kovaa ja fyysistä, mutta kuitenkin reilua kamppailua. Joukkueen runkopelaajat harjoittelevat Huiman Korisliigajoukkueen kanssa ja tällä kaudella nuoret pelaajat ovat saaneet myös hyvin minuutteja Korisliigassa. Jos pelissä siis haluttiin pärjätä, niin piti pystyä vastaamaan tuohon kovaan kamppailupelaamiseen, voittaa levypallot ja pärjätä 1 vs. 1 tilanteissa.

KUVA: Niina Martikainen

Ottelu alkoi tasaisesti. Alkupuolella Huima johti peliä 1-2 korilla. Toisella jaksolla Ynni onnistui paremmin korintekopaikoista ja siirtyi puoliajalle johdossa lukemin 33-28. Puoliajalta Huima tuli peliin sisään todella kovaa. Ynni oli vaikeuksissa kaksinkamppailuissa ja irtopalloissa, eikä palloa ei millään meinattu saada omiin käsiin. Jos Huima ei osunut ensimmäisestä heitosta, niin toinen tai kolmas yritys tuotti korin. Ynnilläkin oli omat korintekopaikkansa. Kori tuntui kuitenkin umpeen muuratulta, kun avopaikoistakin oli vaikeuksia viimeistellä. Lopulta Ynnin toisen puoliajan pistesaldoksi jäi vain 10 pistettä ja Huima II paineli selvään ja ansaittuun voittoon lukemin 61-43.

Päätä ei kuitenkaan auttanut turhaa lähteä roikottamaan, kun ottelu Laukaan Urheilijoita vastaan oli edessä vain puolituntia edellisen päättymisestä. Pientä energiatankkausta, nopea joukkuepalaveri ja sitten mentiin taas. Laukaata vastaan voitosta väännettiin kaudenavausottelussa Äänekoskella loppuhetkille asti. Lopulta Ynni vei pidemmän korren ottelussa. Lähtökohdat tiukalle ottelulle olivat siis jälleen olemassa.

Ottelu lähti Ynniltä hyvin liikkeelle. Joukkue selkeästi halusi unohtaa harmittava Huima -tappion ja palata taas voittokantaan. Laukaata vastaan päästiin juoksemaan hyvin ja pystyttiin myös pelata myös fiksusti puolenkentän hyökkäystä. Ottelussa myös ”uudet kasvot” Oona ja Suvi alkoivat näyttää osaamistaan. Hyviä vahvoja suorituksia molemmilta. Peli oli kokonaisuudessaan hyvin Ynnin hallussa koko ottelun ajan lukuun ottamatta pientä notkahdusta toisen jakson lopulla. Ynnille 25 pisteen voitto lukemin 80-55.

Ottelun jälkeen suunnaksi otettiin kiinalainen ravintola Dragon Sheng, jossa käytiin herkuttelemassa seisovasta pöydästä ja tämän majoituttiin hotelli Cumulukseen. Aamulla oltiin jo klo 7.45 aamupalalla ja tuntia myöhemmin pelikoululla. Ylösheitto Kuopion Linkkiä vastaan oli klo 9.45.

Ilmassa oli havaittavissa revanssihenkeä, kun Linkki oli juottanut Ynnille karvasta kalkkia kotiottelussa Urheilutalolla. Joukkueella oli kuitenkin vahva usko parempaan tulokseen jo alusta asti. Nyt oli paremmin aseita vastata Kuopion Linkin pitkien tyttöjen tehokkuuteen ja muutenkin oltiin yhtä tai kahta pykälää kovemmalla kokoonpanolla liikkeellä. Yö oli levätty hyvin, oli syöty hyvä aamupala ja kaikki piti olla valmiina hyvää peliä varten.

Hyvä peli siitä tulikin. Puolustus toimi, vastustajan hyökkääminen oli vaikeaa, usein miten Linkin heitot tulivat puolesta matkasta tai bonuskaaren takaa Ynnin puolustajan kättä vastaan. Riistoista ja levypalloista käännettiin hyökkäyssuuntaan nopeasti. Nopeat hyökkäykset päättyivät hyvällä prosentilla koriin. Puolen kentän hyökkäyksessäkin alettiin entistä paremmin löytämään joukkuetovereita. Erityisen kiva oli nähdä muutama hieno high-low -sommitelma sekä pelattiin palloa myös korin alle isoille pelaajille. Hyökkäyslevypalloista myös kamppailtiin hyvin, mikä johti moneen arvokkaaseen koriin. Ynni ansaitsi hyvällä pelillä runsasnumeroisen voiton: 92-47.

Valmentajan kommentit

– Hyvä maku jäi viikonlopun peleistä. Saldona kaksi voittoa ja yksi tappio. Huima -pelissä toisella puoliajalle ei pystytty parhaimpaamme. Korinteko oli vaikeaa ja vähän hävittiin pelikovuudessa. Hyvänä päivänä Huimakin on ihan löytävissä. Laukaata ja Linkkiä vastaan ei voittajasta ollut epäselvyyttä, oltiin selvästi parempi joukkue molemmissa otteluissa.

– Mukavan helppoa oli valmentajana viikonlopun aikana hoitaa peluutushommat, kun saatiin pelaajat paremmin pelipaikoille. Oli selkeät isot pelaajat ja selkeät laita- ja takamiehet. Kenenkään ei tarvinnut ottaa liian isoa palaa kantaakseen. Tästä on kiva lähteä edelleen kehittämään peliämme tuleviin turnauksiin.

Seuraavan kerran naisten edari pelaa lauantaina 3.2. Muuramessa ja sitä seuraavana sunnuntaina 11.2. Vaasassa.