Naisten edustusjoukkueen pelit jatkuivat lauantaina 3.2. Muuramen turnauksella. Kaartaxin bussi starttasi liikkeelle Ynnin toimistolta jo varhaisaamun tunneilla klo 5.15. Reissussa oltiin tällä kertaa vain seitsemän pelaajan kokoonpanolla: Petra, Suvi, Anna, Eeva, Niina, Gresa ja Sofia.

Oli oletettavissa, että vähän pelaajamäärä tulisi jossain vaiheessa pelejä näyttelemään omaa rooliaan. Hyvällä fiiliksellä kuitenkin lähdettiin reissuun ja tavoitteena oli poistua molemmista otteluista voittajana.

ONMKY vs. Muuramen Urheilijat

Ensimmäisessä ottelussa Ynni kohtasi turnauksen järjestävän joukkueen, Muuramen Urheilijat. Marraskuun lopulla Oulun turnauksessa Ynni oli voittanut muuramelaiset melko selvästi. Odotettavissa kuitenkin oli, että vastassa olisi vahvempi joukkue, mitä Oulussa kohdattiin. Olihan Muurame hiljattaen voittanut Äänekosen Huima II:sen, joka on eittämättä yksi sarjan parhaista joukkueista.

Kuva: Niina Martikainen

Yllättäen myös emäntäjoukkueella oli kokoonpanossa ainoastaan seitsemän pelaajaa. Näiltä osin puntit olivat siis tasan, kun ottelu alkoi. Ynni sai otteluun hyvän alun. Joukkue oli hyvällä jalalla liikenteessä ja erityisesti Suvin hyvien juoksujen ansiosta Ynni karkasi alkuminuuteilla mukavaan johtoon. Jakson kuluessa otteet kentällä tasoittuivat, kun liukasjalkaiset Muuramen tytöt alkoivat voittamaan 1 vs. 1 tilanteita ja upottivat pari mallikasta heittoakin. Ensimmäinen jakso Ynnin lukemin 16-14.

Näin alkutahdit tasaiselle kamppailulle oli lyöty ja samaa rataa ottelu jatkuikin. Ottelutilanteiden valossa Muurame oli askeleen edellä. Puolustuspäätä ei meinattu saada pitämään riittävän hyvin ja myös levypallopelaamisessa oli haasteita. Ynni taisteli, eikä päästänyt missään vaiheessa Muuramea seitsemän pisteen karkumatkaa kauemmaksi. Puoliajalla Muuramen johto oli kolme pistettä (38-35) ja kolmannen jakson päätteeksi Muurame oli kasvattanut johtoaan yhdellä pisteellä, 51-47.

Kuva: Niina Martikainen

Tämän jälkeen Ynni muurasi sellaisen betonipuolustuksen pystyyn, ettei muuramelaiset saaneet päätösjaksolla kasaan kuin ainoastaan neljä pistettä. Puolustushurmos siivitti myös hyökkäyspelin hyvään rytmiin. Välillä juostiin pallon riistojen jälkeen ja välillä hyökättiin hitaammalla tempolla puolenkentän tilanteista. Yhtä kaikki – Kivikova puolustus takasi Ynnille maukkaan taisteluvoiton. Muuramen Urheilijat kaatuivat lopulta lukemin 65-55.

Valmentajan kommentit:

– Hyvä nousujohteinen peli meiltä. Erityisesti puolustuspelaaminen kehittyi pelin loppua kohti, mikä takasi ottelun voiton.

– Yksilöpuolella ottelun ehdottomia valopilkkuja oli Petran hyvä heittopeli. Petralta nähtiin useampia kolmen pisteen onnistumisia ja puolimatkan etäisyyksiltä varmaa viimeistelyä. Petran onnistumiset olivat osaltaan isossa asemassa kääntämässä tasaista koripallo-ottelua meidän suuntaan.

 

ONMKY vs. Liikunnan Riemu (Jyväskylä)

Ynni sai palautella yhden ottelun verran Muurame -ottelun jälkeen, kun Liikunnan Riemu ja Kuopion Linkki mittelivät välissä paremmuudestaan. Riemu oli lopulta selvästi kuopiolaisia parempi vieden ottelun parin kymmenen pisteen erolla itselleen.

Liikunnan Riemu on urheilullinen joukkue, joka kamppailee hyvin levy- ja irtopalloista. Joukkueella on muutama peruspeli, joiden kautta he pyrkivät hyödyntämään avainpelaajien puolenkentän hyökkäyksissä ja lisäksi he pyrkivät tilanteen tullen juoksemaan nopeista hyökkäyksistä helppoja koreja.

Ottelun avainteemoja oli, miten Ynnin seitsemän pelaajaa jaksaisivat vääntää toisen täysimittaisen peliin Liikunnan Riemun täyden 12 pelaajan rosteria vastaan. Tähän liittyi myös oleellisesti erityisesti oman korin alla tapahtuva kamppailupelaaminen: levypallojen ja irtopallojen voittaminen omalle joukkueelle.

Ensimmäinen jakso alkoi tasaisissa merkeissä. Koreja tehtiin vuorotahtiin Ynnin kuitenkin viedessä jakso lopulta kahden pisteen erolla itselleen (19-17). Toisen jakson alkupuoli oli Ynnin hallintaa. Joukkue osui koriin hyvin ja kamppaili puolustuksessa irtopallot itselleen. Hetkessä joukkue karkasi jo 11 pisteen johtoasemaan. Riemu ei tästä hätkähtänyt. Aikalisän jälkeen joukkueen ote tiivistyi ja Ynni oli puolestaan ottavana osapuolena. Jakso kuitenkin Ynnille kolmen pisteen erolla ja puoliaikajohto 32-27.

Kuva: Niina Martikainen

Kolmas jakso oli kovaa taistelua. Liikunnan Riemulla oli kova halu voittaa ottelu ja tuoreemmat jalat auttoivat heitä tässä tavoitteessa. Paras terävyys oli jo syötyä Ynnin tyttöjen pohkeista, mutta se mitä hävittiin tällä saralla, korvattiin sydämellä. Ei ollut kaunista, eikä ollut helppoa, mutta joukkue ei halunnut myydä nahkaansa halvalla. Kolmas jakso Riemulle kolmella pisteellä ja päätösneljännekselle lähdettiin kutkuttavassa Ynnin johdossa 42-40.

Liikunnan Riemu tuli päätösjaksolle kovaa. Voittamisen halua löytyi joka pelaajilta ja se siivitti heitä kamppailemaan, joka irto- ja levypallosta. Välillä lähes magneetin tavoin pallo tuntui löytävän tiensä levypalloista riemulaisten käsiin. Irto- ja levypallojen häviäminen vei fiilistä Ynnin pelistä, mikä näkyi myös huolimattomana hyökkäyspelaamisena. Näytti jo siltä, että Reimu kruisailee helpohkoon voittoon. Kolme minuuttia jäljellä ja peli Riemulle viisi pistettä. Ynni päätti kuitenkin taistella vielä kerran. Gresa kevensi pelin kolmeen pisteeseen hyvän joukkuehyökkäyksen päätteeksi. Heti seuraavasta hyökkäyksestä pelattiin hyvän kuvion kautta Petralle avoin kolmen pisteen heitto ja peli olikin tasan. Loppuhetket olivat sekalaista taistelua, jos onni ei tällä kertaa ollut aivan riittävästi Ynnin puolella. Riemu heitti vapareilla itsensä kahden pisteen johtoon. Pallon riiston jälkeen Riemu nosti vielä lyupin koriin. Johto neljä pistettä riemulle. Ynni nosti prässipuolustusta, joka johti pallon riistoon ja Petra naulasi tämän seurauksena vielä yhden kolkin. Prässi tuotti vielä yhden pallon riiston, mutta koriin asti palloa ei enää saatu. Näin tuloksena oli harmillinen pisteen tappio. Ottelu Liikunnan Riemulle lukemin: 54-53.

Valmentajan kommentit:

– Hyvin pitkälti sellainen ottelu siitä tuli, mitä oli odotettavissa. Vastustajan lisäksi taisteltiin väsymystä vastaan. Ylpeä olen joukkueen taistelusta, vaikka tällä kertaa se ei loppuun asti ihan riittänytkään.

– Jos tilastoja olisi pelistä tehty, niin levypallot olisivat varmasti huomattavasti vastustajan eduksi. Oltiin monesti vaikeuksissa puolustuslevypallotilanteissa, mikä oli osaltaan kääntämässä peliä vastustajalle. Toki kun pelataan äärimmäisen rasituksen alla ja paras terä pelistä on jo pois, niin kamppailutilanteiden voittaminen tuoreemmilla jaloilla olevaa vastustajaa vastaan on haastavaa.

– Ottelun parasta antia oli, että loppuhetkillä, kun peli näytti jo kääntyneen Riemulle, niin vielä kerran tultiin peliin mukaan. Tällä kertaa se ei ihan riittänyt voittoon.  Pitkällä tähtäimellä tämä oli kuitenkin todella tärkeä kokemus joukkueelle ja luo uskoa, että tulevaisuudessa vastaavat ottelut kkääntyvät meille.

– Iso kiitos vielä joka pelaajalle hienosta taistelusta!